Sandnes IBK strekker seg helt tilbake til 1988, da klubben først startet opp under navnet Trones Innebandy. De første årene bar preg av en idrett som tross alt var ganske ung i Norge. Innebandyseksjonen i Norges bandyforbund ble etablert i 1988. Kampene ble spilt i små gymsaler 3 mot 3 utespillere + keeper men uten vant. Enkelte gymsaler var så små at det kun var plass til 2+2 spiller. Sesongen 1992 ble det store endringer da kamper skulle spilles på store bane som i dag og klubben måtte denne sesongen snekre sitt eget vant av finerplater! I dag er det litt andre rammer. Innebandyseksjonen i bandyforbundet den desidert største, med om lag ¾ av medlemmene, og innebandy er fortsatt en av de raskest voksende idrettene i Norge.

Sesongen 1989/90 var klubben for første gang med i ordinært seriespill. I 1991 slo Trones innebandy seg sammen med Hana hockeyboys. Sandnes Innebandyklubb ble stiftet 9. april 1991. I 1996 ble Aspervika innebandyklubb en del av Sandnes IBK. Vi er i dag en klubb i sterk vekst med mange aldersbestemte lag og senior lag. Det gleder oss spesielt at vi har klart å etablere et elitelag herrer. 

Sesongen 2013/2014 vant Sandnes IBK 1 divisjon for herrer, da kom spørsmålet om elitesatsing. Vi valgte av flere grunner å takke nei til det, men bestemte oss for og heller prøve igjen sesongen etter slik at vi fikk 1 år ekstra til å planlegge en eventuell elitesatsing. Det kreves mye for at man skal etablere seg i den norske eliteserien i innebandy, økonomi, organisasjon og støttespillere er kanskje det viktigste. Fra sesongen 2014/2015 har vårt herrelag spilt i eliteserien. Fellesnevneren for samtlige lag som har vært i eliteserien fra Rogaland er at man taper store penger, dette fører til mindre midler til aldersbestemte lag som også da går utover medlemmene i klubbene. Her ønsker vi i Sandnes IBK og skille oss ut, vi ønsker ikke å bare bygge opp et A-lag i eliteserien, vi skal fortsette vårt gode arbeid med å bygge en klubb, rekruttering og aldersbestemte lag skal alltid være vårt hovedfokus.

Sandnes IBK spiller i sorte drakter med gult i samt sorte strømper.

Barn og ungdom i Sandnes IBK

Siden sluttenav 90-tallet var det et mål å ha et aldersbestemt lag for å rekruttere nye spillere til A-laget, men det var først på midten av 2000-tallet at rekrutteringen og satsningen på barn og unge tok til for alvor. I 2006 var det i tillegg til a-lag; et Gutter 15 lag og et U8 lag (1. og 2. klasse). Årene etter har vi etablert flere nye lag i ulike bydeler i Sandnes. I sesongen 14/15 var vi totalt 12 aldersbestemte lag som deltok i seriespill og på miniturneringer. Med fast årlig rekruttering fra 1. klasse i flere bydeler de siste årene vokser klubben med rundt 50-100 medlemmer årlig.